News
Loading...

Vlada BiH umjesto vojnog roka uvodi obavezno igranje Counter-Strike igre.

Zbog nedostatka infrastrukture i finansija, već nekoliko godina nema služenja vojnog roka, što je itekako potrebna obuka na području kao što je Balkan. Vlada BiH je od ove godine odvojila određena sredstva za zamjensku obuku.
“Skontali smo način kako da adekvatno zamijenimo vojni rok, te da sa dosta manje sredstava osposobimo našu mladost za potencijalne nove oružane sukobe u našoj zemlji. Cilj je da se u svim osnovnim i srednjim školama uvedu adekvatni računari u kabinete informatike, te instalira licenciran i patchovan Counter-Strike, kako bi se mladi obučili kako se barata oružjem. Također, pored opreme, uvode se četiri časa informatike sedmično, kako bi se istrenirali što je bolje moguće. Kome još treba programiranje i ostale gluposti, sad će na informatici da rade konkretne stvari”, izjavio je Ragib Utoka, komandant treće vojne oblasti Oružanih snaga BiH.

Učenici će jedne sedmice igrati kao specijalci a druge kao teroristi, kako bi se shvatile obje strane sukoba.

“Njihovo učešće na turnirima unutar škole i generalne statistike tokom igre imat će ključnu ulogu u ovoj obuci. Ako se pokažu kao dovoljno sposobni i hrabri, omogućit ćemo im dodatnu obuku, ako se odluče da budu vojna lica. Jer znate da ne možemo sve da finansiramo, nemamo para za hranu u kasarnama a kamoli za adekvatno oružje. Ovako ćemo izabrati najbolje od najboljih te ukoliko odluče, trenirati ih dalje. Za sve one koji se odluče upustiti u vojnu karijeru, otvorit ćemo odsjek na Elektrotehničkom fakultetu za igranje igre World of Tanks i Command and Conquer, a na trećoj i četvrtoj godini ćemo ih slati na strana ratišta kako bi mogli obaviti praksu” izjavio je Branimir Dvokolnica, komandant specijalne jedinice “Panteri” u sklopu Oružanih snaga BiH.

Učenici će imati jedan zvanični server na nivou BiH i biće zabranjeno igranje na bilo kojim drugim serverima.

Izvor: satro.info
PODIJELI NA Google Plus

About admin